top of page
IMG_6877.jpeg

SMART CITY
20-02-2021

Gisteren is de intentieverklaring getekend tussen het WWF, Texel Plastic Vrij en de gemeente Texel. Texel is nu een "smart city"!

Texel wordt als eerste Nederlandse eiland Plastic Smart 

Toeristische gebieden dragen enorm bij aan de mondiale plasticvervuiling Maar zij kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de oplossing van dit wereldwijde probleem. Texel, inmiddels een internationale vakantiebestemming, wil korte metten maken met wegwerpplastic in de natuur.  Daarom ondertekent burgemeester Michiel Uitdehaag vandaag de intentieverklaring ‘Plastic Smart Cities’, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF) voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling. Samen met WWF en Stichting Texel Plastic Vrij gaat de gemeente Texel plasticvervuiling aanpakken. Burgemeester Uitdehaag: “Het zou fantastisch zijn als er straks in onze prachtige natuur geen plastic meer te vinden is, dat vind ik een mooi streven”. 

Elk jaar komt wereldwijd minimaal 11 miljoen kilo plastic via het land in onze oceanen terecht. Een groot deel daarvan komt uit steden en toeristische hotspots. Zo wordt 30% van het Nederlandse strandafval veroorzaakt door strandtoerisme. Steden en andere toeristische locaties spelen dus een belangrijke rol bij het veroorzaken van plastic afval in zee, maar ze kunnen ook een grote rol spelen in het oplossen van het probleem. Texel zet vandaag een mooie eerste stap door de intentieverklaring te ondertekenen en Plastic Smart te worden. 

Wat is een Plastic Smart City?

Plastic Smart Cities zijn steden en toeristische hotspots die meedoen aan het wereldwijde initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF) tegen plasticvervuiling. Het initiatief helpt duidelijke en haalbare actieplannen te ontwikkelen. Samen met deze steden worden pilot-gebieden aangewezen om specifiek dáár de plasticvervuiling terug te dringen. Als dit op kleine schaal lukt, kan het worden uitgebreid naar de hele stad, de hele stedelijke regio of het hele eiland.

‘De bejaarden tegen plastic’

Texel plastic Vrij juicht het Plastic Smart-initiatief toe. Deze vrijwilligersorganisatie is ontstaan uit ‘de bejaarden tegen plastic’: drie eilandbewoners die klaar waren met alle troep op hun eiland en die willen voorkomen dat de volgende generatie met onze plastic erfenis wordt belast. Gestart als klein initiatief wil Texel Plastic Vrij uitgroeien tot een vrijwilligersorganisatie die - naast het organiseren van  beach clean ups - voorlichting wil geven op scholen en bij winkels en Texelse ondernemers wil betrekken  bij het terugdringen van gebruik van plastic. 

De gemeente Texel draagt ook bij. Zo wordt in onder andere evenementenvergunningen opgenomen dat, zodra de evenementen weer kunnen doorgaan,  het gebruik van wegwerp-plastic wordt ontmoedigd  In elke dorp worden tappunten voor drinkwater gefaciliteerd en de gemeente ondersteunt Texel Plastic Vrij en WWF bij het verminderen van de plasticvervuiling op het eiland.


Meer en meer locaties volgen

Kirsten Schuijt, directeur WWF-Nederland: “Ik woon zelf vlakbij zee in Noord-Holland en ik kom graag op Texel. Het is een prachtig eiland met brede stranden, duinen en vele trekvogels. In die schitterende natuur hoort plastic afval natuurlijk niet thuis. Dat Texel nu als eerste Nederlandse Waddeneiland deze stap zet, maakt mij trots en het geeft ons internationale initiatief een enorme boost. Ik hoop dat er gauw meer steden en eilanden volgen die een einde willen aan plastic vervuiling in onze oceanen.” 


Surfen in een plasticvrije zee

Tweevoudig olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe:  “Als ereburger van Texel en als oceaanambassadeur van WWF ben ik natuurlijk heel erg blij met deze stap en dat vandaag op Wereld Walvis Dag! Walvissen hebben, net als alle zeedieren, veel last van de plasticvervuiling.  Ik heb wereldwijd op zoveel plekken gesurft en echt overal is plastic in zee. Verschrikkelijk! Mijn eigen surf-event Waves organiseerde ik in 2019 al zo plasticvrij mogelijk, onder andere met statiegeld-bekers. We hebben toen ruim 6500 wegwerpbekers bespaard en met diezelfde actie € 6500 voor WWF opgehaald. Mooi toch?”


De komende tijd gaan de gemeente, Texel plastic Vrij en WWF verder met het plan van aanpak dat bestaat uit monitoring, stakeholderworkshops en het identificeren van de belangrijkste ‘plasticlekkages’ op het eiland. 


Amsterdam
was de eerste stad wereldwijd die Plastic Smart City werd. Inmiddels gaan we richting 30 steden en toeristische hotspots die allemaal de strijd met plasticvervuiling aangaan, waaronder Oslo, Nice, Izmir, Dubrovnik en Yangzhou.


Meer weten?

Lees meer over Plastic Smart op de site van het WWF en op www.Texelplasticvrij.nl  
 

Woordvoering

WWF -  Nathalie van Koot 06- 22877284

Texel Plastic Vrij -  Roland Bisschop 06-53249216

Gemeente Texel  - Linda Dinkelman - 0222 362244

Voorzitter Roland ondertekend blij de intentieverklaring.

Werkbezoek aan de TESO

23-10-2020

Gisteren hebben we een bezoek gebracht aan TESO. Op de Texelstroom werden we verwelkomd door Arjen Poelman, hoofd Frontoffice en horeca van TESO.

Omdat we plannen hebben om gejut plastic afval te recyclen tot een herkenbaar Texels product, wilden we ook eens zien hoe TESO plastic afval verwerkt.

Er staat een shredder aan boord, die de PETflessen vermaalt. De vermalen PET wordt opgehaald door Amsing Recycling. Ander plastic afval wordt gesorteerd in hard en zacht, en wordt ook door Amsing opgehaald voor recycling.

Het was goed om te zien hoe zorgvuldig het plastic afval door

TESO wordt verwerkt!

TESO is sowieso positief geinteresseerd in onze activiteiten: Het terugdringen van het gebruik van wegwerp-plastic op Texel, en op de boot wordt al sinds het voorjaar een filmpje afgespeeld, gemaakt door het Wereld Natuurfonds en ons, waarin ook beelden van Videolux te zien zijn. Het was erg interessant en we zijn weer wat wijzer!
Bedankt TESO!

Sign Blur

Texel Plastic Vrij heeft een ANBI status
18 April 2020

Met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 heeft de Stichting Texel Plastic Vrij een ANBI Status verkregen.

Het doneren aan een ANBI geeft belastingvoordelen, ook voor particulieren.
Sinds 2008 kan een binnen- of buitenlandse organisatie of stichting door de Nederlandse Staat als ANBI worden aangemerkt. Dit heeft zowel voor onze stichting Texel Plastic Vrij fiscale voordelen als voor de Nederlandse belastingbetaler die een schenking/donatie doet aan onze stichting.

Klik hier voor meer informatie over wat de ANBI status inhoudt en haar voordelen voor jou.
 

City View

Texel als Smart City

10 januari 2020

Smart Cities zijn steden en toeristische hotspots, die meedoen met een wereldwijd initiatief van het Wereld Natuurfonds tegen plastic vervuiling. Het initiatief helpt steden en/of gebieden om duidelijke en haalbare actieplannen te ontwikkelen. Samen met het Wereld Natuurfonds worden pilot-gebieden aangewezen om specifiek dáár de plastic vervuiling terug te dringen. 

Texel Plastic Vrij werkt nauw samen met het Wereld Natuurfonds. Het WNF heeft de gemeente Texel benaderd om mee te doen met dit programma.
Zij hebben Texel gekozen om 3 redenen:

1. Het is een mooi afgebakend gebied.
2. Burgemeester Uitdehaag heeft zich openlijk uitgesproken tegen het gebruik van plastic PET-flessen.
3. Texelaar en tweevoudig Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe is naast ERE-burger van ons prachtige eiland toevallig ook oceanenambassadeur van het WNF.


 

logo-bejaardentegenplastic_edited.png
bottom of page